• Támogassa Ön is céljainkat

  Támogassa Ön is céljainkat

MI a ROTARY ?

» A Rotary egy segélyszervezet?

Nem. A Rotary olyan emberek klubja, akik jobbítani szeretnének. A rotarysok jobbítási szándékukat a szolgálat öt útján keresztül tehetik meg.

» Mi a szolgálat öt útja a Rotaryban?

 •  Hivatásszolgálat, személyes elkötelezettség arra, hogy képviselje valaki a hivatását vagy foglalkozását rotarysta barátai számára, és megtestesítse a magas etikai alapelvek és a munka méltóságának jellemző vonásait.
 • Az Új nemzedékek szolgálat, annak a pozitív változásnak felismerése, melyet a
  fiatalok és fiatal felnőttek részvétele jelent a vezetők kinevelésében, közösségi és
  nemzetközi szolgálati tevékenységekben, csereprogramokban, melyek gazdagítják,
  erősítik a békét és a kultúrák közti megértést a világon.
 • A klubszolgálat, a barátság építését jelenti a klubtagok között, valamint elősegítése a klub sikeres működésének.
 • A nemzetközi szolgálat, a tolerancia és a békemegtartó munkát jelenti a nemzetek között.
 • Közösségi szolgálat, a rászorulók és a hátrányos helyzetű emberek támogatását jelenti.

» A Rotary valamiféle szabadkőműves szervezet?

Ez egy legenda. A Rotarynak semmilyen hivatalos kapcsolata nincs a szabadkőművesekkel. A Rotary nem egy titkos szervezet, ellenkezőleg munkáját igyekszik a legnagyobb nyilvánosság mellett végezni. A félreértés abból adódhat, hogy a Rotaryba nem lehet belépni, tag csak az lehet, akit meghívnak.

» Ez a ráérő gazdag emberek klubja?

Nem. A rotarysok általában elfoglalt emberek, akik a közéletben is magas pozíciókat töltenek be. A tagdíj mértéke országonként változik, de jellemzően más civil szervezetekhez képest magasabb. Ennek az az oka, hogy a Rotary egy olyan szervezet, amely azt vállalja, hogy az adományokat 100 százalékban eljuttatja az érintettekhez. Ezt a Rotary csak úgy tudja megtenni, hogy működését 100 százalékban a tagdíjakból finanszírozza, valamint az adományok eljuttatásának logisztikai költségeit is vállalja. Másképpen fogalmazva minden egy forint adományhoz, hozzájárulnak a rotarysok munkával és pénzzel. Az adományoknak segélyszervezetek esetében átlagosan 60%-a jut el a rászorulókhoz, alapítványoknál az átlagszám 40 százalék, a többit felemésztik a működési és logisztikai költségek.

» Mennyi a tagdíj?

A tagdíj mértéke klubonként változik. Magyarországon jelenleg havi 3-5000 forint (2012-es adat) között van. Ugyanakkor számolni kell más költségekkel is. Vannak reggeliző, ebédelő és vacsorázó klubok. Az étkezés költsége 1000 és 5000 forint között lehet alkalmanként. Összességében havi 5000 forinttól egészen havi 25 ezer forintig is terjedhetnek a költségek.

» Ki lehet tagja a Rotarynak?

Bárki, aki meghívást kap és aki vállalja, hogy betartja a szervezet szabályait.

» Ki kaphat meghívást a Rotaryba?

Rotary tag az lehet, aki elnyeri két rotarysta ajánlását. A rotarysok általában olyan köztiszteletben álló embereket igyekeznek ajánlani klubtársaik számára, akik munkájukkal, vagy gondolkodásukkal megfelelőnek látszanak arra, hogy a Rotary magas erkölcsi követelményeinek megfeleljenek.

» Mik a Rotary erkölcsi követelményei?

A rotarysok az erkölcsi követelményeket a négy kérdés próbájával szokták jellemezni és amely a cselekedetekre vonatkozik. A négy kérdés a következő: Igaz-e? Tisztességes-e minden érintett számára? Elősegíti-e a barátságot és jóakaratot? Javát szolgálja-e minden érintettnek?

» Mennyi munkát vár el a Rotary a tagjaitól?

A Rotary klubok önálló jogi személyek. Minden klub egyedileg dönti el, hogy milyen projekteket indít. A tagok pedig egyénileg döntenek arról, hogy egy-egy projektben mennyi és milyen munkát vállalnak.

Rotary Club Miskolc

Rotary Internetional

1911. District

RI Club No.: 53883

Alapítva 1931. szeptember

Újra alapítva: 2000. június

Összejövetelek:  hétfő 18 órától

Avasi Sörház Étterem Miskolc, 3530 Meggyesalja utca 1.

Email: info@rotarymiskolc.hu

Postacím:

3527 Miskolc

Sajó utca 4.

___________

Bankszámla szám:

CIB Bank

10700086-68946225-51100005

Adószám:  18435270-1-05

Megosztás